28-01-2024

De meeste pretparken zijn niet het hele jaar door geopend. Toch zijn er in West-Europa een paar uitzonderingen: Disneyland Parijs en De Efteling kun je wél alle dagen van het jaar bezoeken. In dit blog geven we je tips voor een pretpark bezoek in de vaak saaie wintermaanden. Naast de echte pretparken kun je ook kiezen voor andere ervaringen, zoals Rulantica, het overdekte waterpark van Europa Park in Duitsland, of de Harry Potter Studios in Londen. En even de kou ontvluchten met een pretpark reis naar Florida of Dubai en Abu Dhabi is ook erg aanlokkelijk!

Disneyland Parijs en De Efteling

Disneyland Parijs en De Efteling zijn de enige twee pretparken in West-Europa die het hele jaar door geopend zijn. Een hoop andere pretparken gaan open in de periode rond Kerstmis, maar in de maanden januari/februari/maart zijn bijna alle pretparken gesloten.

De Efteling en Disneyland Parijs beschikken allebei over voldoende attracties binnen waar je lekker even op kunt warmen. De buitenattracties zijn, behalve bij extreem winterweer, ook gewoon geopend. Waar je wel rekening mee moet houden is dat onderhoud aan attracties bij pretparken die jaarrond geopend zijn vaak plaats moeten vinden tijdens openingsuren. Daarom kunnen bepaalde attracties tijdens je bezoek gesloten zijn. Je vindt deze informatie op de website van het pretpark.

Disneyland Parijs en De Efteling hebben allebei eigen hotels en vakantieparken. Een verblijf hier is zeker in de wintermaanden een aanrader. Je kunt het park dan verspreid over meerdere dagen in een rustiger tempo bezoeken en af en toe terugkeren naar je accommodatie om op te warmen en te ontspannen. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de faciliteiten van je hotel of vakantiepark, zoals een zwembad of bar en restaurant.

Toverland

Attractiepark Toverland zoekt dit jaar een middenweg tussen jaarrond open zijn en alleen in het traditionele pretparkseizoen van april tot en met oktober. Nadat Toverland ook in de kerstperiode al geopend was, opent het pretpark nu op geselecteerde dagen in februari en maart (vakanties, weekenden en woensdagen) ook haar deuren.

Overwinteren tussen de pretparken

Bezoek jij een pretpark liever met mooi weer en heb je tijd om er even tussen uit te gaan? Overweeg dan een pretpark vakantie in warme oorden zoals Florida of de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai en Abu Dhabi).

Florida - De pretpark hoofstad van de wereld

Orlando, Florida wordt niet voor niets de pretpark hoofdstad van de wereld genoemd: je vindt hier meer dan tien pretparken en waterparken vlakbij elkaar, bijvoorbeeld de vier pretparken en twee waterparken van Walt Disney World en de twee (binnenkort drie) pretparken en één waterpark van Universal Orlando Resort. Bezoek tijdens je reis zoveel mogelijk pretparken of combineer de pretparken met een rondreis Florida. De temperatuur in januari/februari/maart kan variëren, maar is doorgaans heerlijk met gemiddeld 20-25 graden. Zeker in januari en het grootste gedeelte van februari is het bovendien vaak minder druk in de pretparken in Florida.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Een andere heerlijke bestemming om pretparken te bezoeken in de winter zijn de Verenigde Arabische Emiraten. Met temperaturen tussen de 20 en 30 graden is het hier in de wintermaanden perfect om tussen je pretpark bezoeken door de andere highlights van de regio te ontdekken, zoals de woestijn, de bekende hoge gebouwen, de traditionele wijken, de grote moskee en nog heel veel meer. In Dubai vind je veel verschillende pretparken en waterparken: onze favoriet vorig jaar was waterpark Atlantis. In het nabijgelegen Abu Dhabi (ca. 1,5-2 uur rijden) wordt op Yas Island ook steeds meer ingezet op pretparken en entertainment met Ferrari World, Warner Bros. World, Yas Waterworld en SeaWorld Abu Dhabi. Een groot voordeel van de VAE ten opzichte van Florida vonden wij het kleinere tijdverschil: slechts 2-3 uur. Zeker bij een kortere reis is dat prettig, omdat het vaak toch wel een aantal dagen duurt om aan het tijdverschil te wennen.

Andere ervaringen: Rulantica en Harry Potter Studio Tour London

Geen pretpark, maar wel unieke bestemmingen die leuk zijn voor jong en oud én het hele jaar door geopend zijn, zijn waterpark Rulantica en de Harry Potter Studio Tour London.

Rulantica is het waterpark van pretpark Europa Park en is voor een groot gedeelte overdekt. Tijdens de koude wintermaanden is het buitengedeelte van Rulantica doorgaans gesloten, maar ook binnen is genoeg zwem- en glijplezier te vinden. Je vermaakt je met gemak een hele dag in Rulantica. Je kunt er ook lekker eten en drinken en natuurlijke alle waterattracties ontdekken. Er is ook een wellness en spa. Met een verblijf in één van de mooi gethematiseerde Europa Park Hotels maak je er een heerlijk ontspannen korte vakantie van.

Vlakbij Londen in de plaats Watford liggen de Harry Potter Studios. De Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter zoals de attractive volledig heet, is een droom voor alle Harry Potter fans. Je vindt er grote sets die gebruikt zijn bij het maken van de films en je kunt er allerlei activiteiten doen en shoppen in de grote Harry Potter winkel. De Harry Potter Studio Tour is het gehele jaar door geopend en heeft ook tijdelijke tentoonstellingen die wisselen per seizoen.

Tickets zijn vaak ruim van tevoren uitverkocht, dus boek deze op tijd. Een voordeel van de Harry Potter Studios bezoeken in januari/februari/maart is dat de hotels in en om Londen in die periode doorgaans een stuk betaalbaarder zijn dan de rest van het jaar!

Disneyland Parijs aanbiedingen

Busreis Disneyland Parijs

Diverse Disney busreizen inclusief vervoer, tickets en overnachting

Disneyland Parijs arrangement

Disney arrangement inclusief tickets en overnachting

Efteling aanbiedingen

Florida vakantie

Walt Disney World aanbiedingen

Alle actuele Walt Disney World aanbiedingen

Dubai en Abu Dhabi

Rulantica - Europa Park

Busreis Europa Park

Comfortabel met de bus naar Europa Park

Europa Park arrangement

Overnachten bij Europa Park inclusief tickets

Harry Potter Studios

Harry Potter arrangement

Compleet Harry Potter Studio Tour arrangement inclusief vervoer, overnachting en tickets