02-10-2023

Het lijkt erop dat Universal Studios Spain weleens werkelijkheid zou kunnen worden, nu de geruchten over de overname van PortAventura World door Universal Studios steeds sterker worden. In dit blog kijken we naar de huidige geruchten en of het een goede keuze zou zijn als Universal Studios een park in Europa opent.

Geruchten over Universal Studios in Europa

Momenteel doen hevige geruchten de ronde dat Universal Studios zeer geïnteresseerd is in het vestigen van een pretpark in Europa en met name in een overname van het bestaande PortAventura World in de Spaanse badplaats Salou. Salou ligt ongeveer 110 kilometer verwijderd van de grote en populaire stad Barcelona, waar meer dan 1,7 miljoen mensen wonen en jaarlijks ongeveer 7,5 miljoen toeristen komen. De bekende Costa Dorada in de provincie Tarragona, waar Salou onder valt, trekt jaarlijks nog eens ongeveer 3,5 miljoen toeristen. Het huidige PortAventura World trekt bovendien jaarlijks al meer dan 5 miljoen bezoekers. Kortom: een zeer aantrekkelijke regio voor een pretparkresort.

Universal Studios in Europa

Universal Studios heeft over de hele wereld grote en uitgebreide pretparkresorts, waaronder in de Amerikaanse staten Florida en Californië, de Japanse stad Osaka, Singapore en Beijing. Het grootste pretparkresort (Universal Orlando Resort) bevindt zich in Orlando, waar ook de pretparken van Walt Disney World te vinden zijn.

In Orlando heeft Universal Studios de laatste jaren laten zien dat ze, ondanks de concurrentie van het populaire Disney World, kunnen groeien met hun parken. Sinds 2017 zijn er veel nieuwe attracties in de pretparken geopend en een groot waterpark en diverse pretparkhotels. De groei van de Universal Studios-pretparken is vooral te danken aan de bekende intellectuele eigendommen (IP's) die ze kunnen inzetten bij attracties en shows, zoals Jurassic World, The Fast & The Furious, Minions, Transformers en The Simpsons. De grootste troeven voor Universal Studios in Europa zijn momenteel Harry Potter en Nintendo, die ook al voor grote aantrekkingskracht zorgen in hun huidige parken.

Stel je voor dat deze bekende merken in een Europees pretpark te bezoeken zijn; dat zou meteen een groot succes kunnen worden. Misschien zijn deze merken zelfs sterker dan sommige Disney merken die al te vinden zijn in Disneyland Parijs.

Een Universal Studios pretpark in Europa lijkt dus een zeer aantrekkelijke stap voor het bedrijf als ze willen groeien. In het verleden, voordat Universal Studios de beschikking had over deze bekende IP's, was er al interesse om een compleet nieuw pretparkresort te openen in het Duitse Krefeld. Dus interesse in Europa is er eigenlijk altijd al geweest.

Universal Studios en PortAventura World

Universal Studios heeft in het verleden al enkele jaren het Spaanse PortAventura World resort in handen gehad, van 1998 tot en met 2004, toen het park bekend stond als Universal's Port Aventura en later als Universal Mediterranea. Nu lijken sterke geruchten erop te wijzen dat Universal Studios opnieuw interesse heeft in het huidige PortAventura World, dat de laatste jaren aanzienlijk is uitgebreid met nieuwe attracties, het nieuwe pretpark Ferrari Land en enkele nieuwe pretparkhotels.

De geruchten worden versterkt doordat de huidige eigenaren sinds 2016, KKR en Investindustrial, volgens een Spaanse krant het resort te koop hebben gezet. Andere geruchten wijzen erop dat enkele medewerkers van Disneyland Parijs zijn gevraagd om in Spanje te komen werken, er merchandise te koop is in het pretpark met het Universal logo en dat Universal specifieke merknamen heeft geregistreerd die in Spanje kunnen worden gebruikt.

Met de bekende IP's zoals Jurassic World, Minions, Nintendo en Harry Potter die Universal Studios kan inzetten, zou een nieuwe overname van PortAventura World wel eens een groot succes kunnen worden. Bovendien biedt het huidige resort mogelijkheden om een extra pretpark op het terrein te openen, aangezien er nog voldoende grond beschikbaar is. Universal zou op deze locatie een klassiek Universal Studios park kunnen bouwen waar alle bekende IP's een plek kunnen vinden. Het huidige PortAventura Park kan dan dienen als een tweede, afzonderlijk pretpark dat je samen met het waterpark en Ferrari Land kunt bezoeken tijdens een meerdaags verblijf, vergelijkbaar met het concept in Universal Orlando.

Voordelen van een Universal Studios resort in Spanje

Er zijn tal van voordelen te noemen waarom het slim zou zijn als Universal Studios het huidige PortAventura World resort zou overnemen. Het klimaat in Spanje is in de zomer heerlijk warm en de rest van het jaar vaak zacht en aangenaam, waardoor het het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming voor een pretparkresort zou zijn. PortAventura bestaat al uit het PortAventura Park, Ferrari Land, het waterpark Caribe Aquatica, diverse PortAventura Hotels, golfbanen en conferentiecentra. Het resort beschikt al over de benodigde infrastructuur en vergunningen om een pretparkresort op deze locatie te runnen. Bovendien is er nog grond beschikbaar voor toekomstige uitbreidingen, wat zeer interessant kan zijn voor een nieuwe eigenaar.

Daarnaast is er nog veel groeipotentieel qua aantal bezoekers. Momenteel trekt het resort al ruim 5 miljoen bezoekers en ongeveer 36% van deze bezoekers komt uit het buitenland. Als Universal Studios ervoor kan zorgen dat er meer bekende IP's in het park worden geïntegreerd en een internationale reclamecampagne goed wordt ingezet, kan het resort miljoenen extra bezoekers aantrekken. Het vliegveld van Reus, op slechts 20 minuten van PortAventura World, kan hierbij een belangrijke rol spelen.

In Europa zijn pretparken zoals Disneyland Parijs, Europa Park en De Efteling al bestemmingen voor meerdere dagen, waarbij overnachten bij het pretpark enorm populair is. Toeristen zijn al gewend om te reizen naar hun vakantiebestemming, en de mogelijkheid om een bezoek aan het pretpark te combineren met een bezoek aan de stad Barcelona zou het resort zeker ten goede komen. Een voorbeeld dat dat goed werkt is dat veel toeristen nu al een bezoek aan Disneyland Parijs combineren met een bezoek aan de stad Parijs.

Samengevat

Hoewel het nog steeds geruchten zijn, lijkt het zeer aannemelijk dat Universal Studios zijn zinnen heeft gezet op de overname van het huidige PortAventura World. Wij geloven ook dat dit, met de toevoeging van de bekende IP's die Universal Studios in pretparken kan gebruiken, zou leiden tot een zeer aantrekkelijke bestemming. Dit zou de pretparkwereld in Europa met veel interesse volgen, omdat toeristen wellicht eerder voor deze nieuwe bestemming zouden kiezen dan voor de huidige pretparkbestemmingen in Europa. Dit zou op zijn beurt leiden tot meer investeringen in de huidige pretparken, wat goed zou zijn voor ons als bezoekers.

Als ooit een Universal Studios Spain pretparkresort met bekende IP's opent, zouden we zeker overwegen om die kant op te reizen, eerder dan we nu naar PortAventura World zouden gaan. Het zou dan zeker een optie zijn bij het plannen van een meerdaagse pretparkvakantie in plaats van Europa Park, De Efteling of Disneyland Parijs. En wij zijn dan uiteraard niet de enige toeristen die er zo over gaan denken…

PortAventura World hotels

PortAventura Hotel PortAventura

Hotel naast de ingang van PortAventura Park

Afstand tot het park:
Te voet 0 - 5 minuten

Meer informatie

PortAventura Hotel Colorado Creek

Hotel van PortAventura in stijl van het Wilde Westen

Afstand tot het park:
Te voet 05 - 10 minuten

Meer informatie

PortAventura Hotel Gold River

Hotel gethematiseerd naar het Wilde Westen

Afstand tot het park:
Te voet 05 - 10 minuten

Meer informatie

PortAventura Hotel Mansion de Lucy

Hotel gethematiseerd als een Victoriaans herenhuis

Afstand tot het park:
Te voet 05 - 10 minuten

Meer informatie

PortAventura Hotel Caribe

PortAventura Hotel met een zeer groot zwembad met wit zand

Afstand tot het park:
Te voet 10 - 15 minuten

Meer informatie

PortAventura Hotel El Paso

Hotel met Mexicaanse invloeden

Afstand tot het park:
Te voet 15 - 20 minuten

Meer informatie

PortAventura World tickets

Tickets Costa Caribe Aquatic Park

Entreekaarten waterpark Costa Caribe met korting

Tickets Ferarri Land

Entreekaarten Ferarri Land met korting

Tickets PortAventura World

Entreekaarten PortAventura World met korting